Jeg taklet ikke å være mamma!
Nattesøvnen avbrytes stadig av sinneanfall og hver morgen er en kamp. Jeg går ofte gråtende til jobb etter å ha levert en sint jente i barnehagen.
Jeg er 2 barnsmor, nyutdannet helsesøster og har en oppegående mann som er pedagog. En av våre vakre jenter er så krevende med et kraftig sinne som tærer sånn på både henne og oss. Vi jobber med å møte henne, spille på humor, forberede henne på nye situasjoner og gjør alt etter boka, men får det ikke til selv med all vår kompetanse….
Nå har det gått 6 år, her er min historie som jeg så lenge har tenkt å på å dele med deg. Det er skummelt å gjøre det fordi jeg viser min sårbarhet, men det er også godt fordi det kan være du kjenner deg igjen og kanskje du synes det er befriende at en helsesøster ikke heller alltid takler småbarnslivet….
Hvorfor var hun så sint?
Har ikke tall på hvor mange ganger jeg stilte meg selv dette spørsmålet. Jeg sjekket med fastlegen, tok alle mulige blodprøver, vi gikk til psykolog og jobbet med å møte henne, men det hjalp ikke.
Hun var så uforutsigbar, kunne plutselig bryte ut i sinne, og jeg begynte etter hvert å grue meg til å være offentlige steder med henne. Min fortvilelse vokste og nådde sin bunn da jeg og mannen min kom hjem fra ferie og jeg gruet meg til å møte henne igjen. Det var så vondt! Hva slags mamma var jeg som ikke ville være sammen med min egen datter!!! Ikke lenge etter ble jeg sykemeldt.
Midt i denne desperasjonen i vårt liv, leste jeg om Kernesund familie i Danmark som hadde gått fra dyp familiekrise til lykke og harmoni ved å endre kosthold. Kanskje det var det som var nøkkelen, tenkte jeg! De hadde kuttet ut melk, sukker og gluten og fått et helt nytt liv. Det måtte vi prøve, selv om det satt litt langt inne for en helsesøster å kutte melken.
Melkeprodukter var det første som ble borte hos oss og resultatene kom overraskende fort. Vi voksne var konstant tette i nesen på kvelden, rødflammet hud i ansiktet, jentene hadde en slimete natthoste og urinveisinfeksjonene var hyppige. Alt dette forsvant etter 2-4 uker!
Sinnet var fremdeles der, så veien gikk videre og gluten stod for tur. Det var en utfordrende prosess med en 5 åring som fikk stort sett kun brød servert i barnehagen! Jeg bakte og bakte og brukte lang tid på å få henne til å like noe annet. Etter 6 mnd prøving, kom vi i mål!
Hun ble helt glutenfri og etter 2 uker skjedde det store ting. Det var akkurat som om sinnet rant av henne! Hun ble seg selv, roligere og mer harmonisk. Hun var glutenfri i 1 mnd, sov om natten og var en annen jente. En dag fikk hun i seg masse pasta, og den natten våknet hun opp i sinne! Svaret kom av seg selv, uten utslag på tester.
Vi voksne fikk mye mer overskudd, jeg gikk ned i vekt uten å telle noen kalorier, vi fikk et sterkt immunforsvar uten sykdom, og vi var fulle av energi!!
Tenk hvilken effekt maten kan ha på oss som vi ikke aner noe om. Vi hadde strevd i så mange år og fikk ikke hjelp fordi apparatet rundt oss ikke hadde kunnskapen. Jeg som helsesøster hadde ikke lært noe om dette og jeg valgte derfor å ta en kostholdsutdanning for å kunne hjelpe andre til å ta gode valg. Les hele vår historie her
I dag, 6 år etter, har jeg tre flotte jenter som jeg er evig takknemlig overfor. De har lært meg å være mamma gjennom sårbarhet og kjærlighet.
Hei! Har irritabel tarm, betennelse i mage/tarm og spiserør . Tåler det meste av melkeprodukter, som ost, rømme, meierismør, men velger lett kulturmelk eller laktosefri melk, som drikke,og laktosefri fløte, de jeg tåler svært lite sukker… . Hvetemel har jeg kuttet for lenge siden, men spelt, grovere brød og grovt knekkebrød går bra …men om æ skulle skeie ut..kjenne æ og en uro/angst å uggen magw i fleire daga ættepå..tankan står i sirup…træg og sløv….vældig tung i både hode å kropp…av sukker..spesielt sjokolade..å hvetemel..tåler ikke så mye middagsmat heller..mest mulig rene produkter..fiskekake uten gluten å div har sykt lang holdbarhet.. spist d i går…smerta i magen i dag..å den e med nøkkelhull…..det e my mat man kan bli syk av…vanskeli å finn mat å spis med god samvittigjet suns æ…..for lite å vælge i..sørge for å ha en del gr.saker å salatingrediensa….for tilbehøre går bra å spis…
Hei Heidi
Takk for at du deler. Irritabel tarm er det så mange som har og det har en tendens til å bli en sekkebetegnelse på alt som har med fordøyelse å gjøre som legene ikke finner ut av. Det er bra du prøver og feiler. Du sier du tåler melkeprodukter bra, men har du noen gang holdt deg helt uten i 4 uker og sett om noe endrer seg? Det kan være du blir overrasket. Ta gjerne kontakt hvis du ønsker mer veiledning. Send meg da mail til tone@toneaanderaa.no
Hei:-)
Så flott at du deler din historie-dette gjelder så mange- men likevel er det så lite kjent. Så viktig at du deler din personlige historie. Selv fikk jeg endret min livssituasjon for 12 år siden med å drikke aloe vera og endre kosthold- i dag er det mitt levebrød. Ja takk til bedre helse!:-) Lykke til!
Hei Birgit
Takk for ditt svar. Ja tenk hvor stor forskjell dette gjør for våre liv. Så flott å høre at det er ditt levebrød. Tenk så mange du hjelper
Når du sier at dere kuttet ut melka, vil det si alt av meieriprodukter som yoghurt, fløte, rømme, ost o.l, eller var det bare melk?
Vi startet med å kun kutte melken, men kuttet etterhvert ut yoghurt, ost, rømme, fløte og alle melkeprodukter. Det er var de fleste resultatene kom.
Vi kuttet ut alt av meieriprodukter, unntatt meierismør. Dette må vi derimot klarne, dvs. fjerne melkeproteinene, så kan det nytes til steking, baking og på brødet. http://www.oppskrifter.com/klaret-smor.html
Takk for at du deler, det er så viktig at flest mulig får høre om dette! Vi har opplevd mye av det samme i vår familie. Vi har 4 barn, og 3 fikk diagnosen AdHd. Jeg er sykepleier, og syntes det var forferdelig å måtte gi Ritalin til mine barn (den minste bare 8 år). For to år siden sendte vi derfor inn urinprøver til BMLab, det var utslag på melkeproteiner på alle 3. Et av barna hadde også stort utslag på glutenpeptider. Vi la om kostholdet og i dag er de normalt harmoniske og sluttet raskt med Ritalin!! Den ene, som var sengevæter (vi hadde prøvd ALT), ble raskt kvitt dette. Får hun i seg meieriprodukter, ved et uhell, tisser hun neste natt igjen. Så det er ingen tvil om hva det skyldes! Vi er så glade for at vi hørte om dette, og kan leve et godt liv. Vi har kuttet ut melk, gluten og raske karbohydrater. Vi lever derfor blodsukkerstabilt, og føler oss stabile og tilfredse. Det er litt forskjell fra å gå på nåler og gjøre alt for å unngå neste raseriutbrudd!!
Kjære Pia
Takk for din sterke historie! Jeg grøsser på ryggen når jeg leser den.
Så flott at dere har hatt så god effekt, tenk på alle diagnoser som settes og «løses» med medisiner når det egentlig handler om kosthold.
Vi er ikke i mål enda. Hun var glutenfri i 2 år, men så ville hun ikke være annerledes og begynte med gluten igjen. Hun reagerer ikke så kraftig nå, så mye har blitt bedre, men hun har fremdeles uro og sinne som jeg vet handler om maten. Vi snakker om det, men hun vil ikke. Mitt dillemma er hvor mye jeg skal overstyre det. Dette er vår prosess for tiden.
Takk for svar, Tone. Ja, mange kunne nok sluppet diagnose. Jeg kom tilfeldigvis inn i et kostholds-miljø og er veldig glad jeg lærte dette! Skrev brev til BUP om det i ettertid, men har ikke fått noen tilbakemelding. Barna våre er nå i alderen 11-18. Da vi la om for 2 år siden, tok vi det veldig gradvis. Vi merket raskt utslag på mage/tarm (diaré, kvalme) alle sammen, hvis vi fikk i oss meieriprodukter etter å ha vært uten litt. Kroppen blir sterkere til å gi beskjed om hva den ikke vil ha! Dette førte til at ungene kjente hvor slitsomt det ble hvis de skeiet ut. Vi kjenner også sinne og nedstemthet. Vi trenger derfor ikke å be de om å holde seg unna, de klarer fint å gi beskjed når de er borte. Jeg har også lært dem mye om mat, og har matkurs hjemme, så de får med seg mye 🙂 Det går seg sikkert til hos deg også, masse lykke til!
Så godt å høre! Ritalin er skummelt, og det er alt for mange som bruker det helt unødvendig. Å kutte ut kumelk er løsningen til mye. Har nylig skrevet 6 grunner til å kutte ut kumelk på bloggen min bieker.no. Der står også historien om mine 3 barn som er født med atopisk eksem, men som i dag er eksemfrie. Rådet vi fikk var å bruke kortison for å dekke over symptomene. Legen ristet på hodet da vi ville kutte ut kumelk…Leger studerer medisin, og da blir behandlingen Ritalin, kortison…men heldigvis finnes det flere og flere leger som er opptatt av å se alt i sammenheng.
Takk for ditt svar Christine og så flott at du skriver om dette på bloggen din. Det må ut til så mange som mulig.
Ja, legene rister ofte på hodet. De har ikke noen kompetanse på dette feltet og er ikke åpne for å tenke at det er en sammenheng heller. Derfor er det bra at man går egen veier. Stå på:)
Hei Christine. Var inne på bloggen din, veldig bra! Jeg har også startet en blogg (herbapia.com), men ikke rukket å skrive så mye ennå -det kommer! Legene er medisinere, så deres løsning blir som regel medisin. Kan ikke regne med at de er kostholdseksperter 😉 Jeg kjenner folk som er blitt kvitt symptomene på psoriasis, bechterews, crohns og stor bedring på astma og diabetes 2. Alle ved å legge om kostholdet! Så vi får stå på videre og spre det glade budskap 🙂
Jeg ble også etter mange år med plager, diagnostisert med tarmbetennelse for noen år siden. Som en annen over her skriver, begynte jeg også å drikke Aloe Vera, og jeg ble bra. I tillegg kuttet jeg ut kunstig sukker (tyggis), deretter melk og hvete. Alt dette har hjulpet.
Nå har jeg nylig lest en svært interessant artikkel som dreier fokus fra hvete og over på gjær.
Det er visstnok slik at bakeindustrien bruker en spesiell industrigjær som hever raskt og mye, og at de avbryter gjæringsprosessen etter et par minutter. Teorien er at det gir giftstoffer gir giftstoffer i brødet.
Se her: http://www.motherjones.com/tom-philpott/2014/02/toms-kitchen-100-whole-wheat-bread-doesnt-suck-and-pretty-easy
According to Jones and McDowell, low-quality industrial white flours and fast-rising commercial yeasts, along with additives like vital wheat gluten—a wheat product added to give bread structure despite superfast rises—have generated a backlash against bread in the form of the «gluten-free» craze. While people with celiac disease genuinely can’t process the gluten in wheat, they argue, most people actually can. The problem is that most industrial bakeries only allow bread to rise for a matter of minutes—not nearly long enough to let the yeast and bacteria digest all the gluten in the flour, let alone the extra dose in the additives.
🙂 Superviktig sak dette Tone. Jeg heier på deg og ønsker deg lykke til.
Hei Anne
Tusen takk for spennende artikkel og dine erfaringer. Det er helt tydelig at vi absolutt kan spise oss friske, men det må fokuseres på det. I dag går mennesker rundt med så mye plsger og får ikke hjelp. Nå må helse Norge våkne opp. Tenk f eks hvor viktig kostholdet er i psykiatrien. Vet at noe er i ferd med å skje der, men vi har et stykke å gå. Så bra å høre at du ble bra! Lykke til videre Anne